Grantovi

FARMA II je u julu i u avgustu objavila pet poziva za dostavu zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava i organizovala informativne sastanke širom zemlje, s ciljem detaljnijeg informisanja potencijalnih kandidata.

Prva dva poziva za bespovratna sredstva (RFA 001 - Poboljšanje konkurentnosti u sektoru jagodastog voća i RFA 002 - Poboljšanje konkurentnosti u sektoru mljekarstva) su zatvoreni 15. septembra, što je rezultiralo sa ukupno 168 dospjelih prijava (82 za jagodasto voće, 86 za mljekarstvo).

Preostala tri poziva (RFA 003 - Povećanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, RFA 004 - Podrška ekonomskom osnaživanju žena u sektoru ljekovitog bilja i meda i RFA 005 - Poboljšanje konkurentnosti kroz dodavanje vrijednosti u sektoru voća i povrća) su zatvorena 19. oktobra, što je rezultiralo sa 148 pristiglih prijava (40 za smilje; 24 za ekonomsko osnaživanje žena i 84 za dodavanje vrijednosti u sektoru voća i povrća).

Trenutni status procesa projektnih aplikacija je kako slijedi:

  • Ukupno 316 prijava  za svih pet poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.
  • 51 zahtjev odbijen nakon početne ocjene zbog neispunjavanja minimalnih obaveznih uslova definisanih u javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava. Obavještenja o odbijanju su poslana neuspješnim podnosiocima zahtjeva.
  • RFA 001 (sektor jagodastog voća) je u potpunosti ocijenjen i očekuje se da rezultati za 72 prijave budu objavljeni krajem decembra ili početkom januara 2017.
  • RFA-002 (sektor mljekarstva) – ocijenjeno je 66 prijava za dodjelu bespovratnih sredstava – također se očekuje da rezultati budu objavljeni krajem decembra ili početkom januara 2017.
  • RFA 003, 004 i 005 su u procesu evaluacije i predviđa se da će rezultati biti objavljeni početkom februara 2017.
Više detalja možete naći u priloženom tabelarnom pregledu. Zbog velikog broja prijava proces evaluacije traje nešto duže nego što je očekivano i zbog toga ljubazno molimo aplikante za razumijevanje i strpljenje.