Novosti

FARMA II projekt podržava Udruženje pčelara Lipa, Općinu Bosnaska Krupa i JKP „10. juli“ u organizaciji 11. Bosanskokrupskog sajma meda. Projekat je obučio 30 članova udruženja Lipa koji će na sajmu predstaviti svoje nove proizvode od meda.

BOSANSKA KRUPA, 14. august 2020. - Udruženje pčelara Lipa, Općina Bosanska Krupa i JKP „10. juli“ danas su otvorili 11. tradicionalni Bosanskokrupski sajam meda. Sweden/USAID FARMA II projekt podržao ih je u organizaciji sajma koji se održava u skladu sa svim mjerama za sprječavanje širenja pandemije.

Izlagači na sajmu su članovi udruženja Lipa, koje okuplja preko 100 pčelara i podržava njihov rad. Krajem juna, FARMA II projekt podržao je udruženje da obuči i opremi 30 svojih članova kako bi oni diverzifikovali svoju proizvodnju.

„Zahvaljujući podršci Sweden/USAID FARMA II projekta, 30 naših članova povećalo je prinose meda i sada mogu skupljati, obrađivati i pakovati matičnu mliječ, polen, propolis i vosak, koristeći opremu koju je obezbjedio projekt. Pored toga, oni su počeli proizvoditi različite proizvode sa dodatnom vrijednošću miješajući med sa ostalim pčelinjim proizvodima, te ljekovitim biljem i sušenim voćem,“ rekao je Hajrudin Šabić, predsjednik udruženja Lipa.

„Neki od naših članova također su počeli proizvoditi kozmetiku na bazi meda, a svi ti proizvodi promovišu se na sajmu. Pozivamo sve one koji mogu, da dođu na sajam i probaju i kupe naše nove proizvode.“

Sajam će trajati tri dana, od 14. do 16. augusta, od 9:00 do 18:00 časova.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava razvoj pet sektora poljoprivrede u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, proizvodnju voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, i pčelarstvo. Projekt pomaže poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede kvalitet svojih proizvoda, povećaju proizvodnju i uvedu standarde neophodne za izvoz hrane u EU i na druga međunarodne tržišta. On također pomaže institucijama u BiH da poboljšaju prakse i regulatorni okvir za poljoprivredu, te da ih usklade sa EU legislativom.