Novosti

Udruženje proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“, uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II, pokrenulo je u Han Pijesku „Dane kajmaka“ koji će promovisati lokalne proizvođače mlijeka i tradiciju proizvodnje skorup-kajmaka.

HAN PIJESAK, 17. septembar 2020. - Udruženje proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ održalo je danas u Han Pijesku prve „Dane kajmaka“. „Dani kajmaka“ bi trebali postati godišnja manifestacija s ciljem promocije lokalnih proizvođača mlijeka iz Han Pijeska, Rogatice, Sokoca i okolnih gradova i sela, kao i tradiciju skorup-kajmaka.

Udruženje je 2017. godine registrovalo naziv i Romanijski skorup-kajmak kao proizvod sa zaštićenim geografskim porijeklom. Projekat Sweden/USAID FARMA II je podržao Udruženje u provođenju ispitivanja proizvoda u certificiranim laboratorijama. Projekat je uz to obezbijedio mašinu za vakumsko pakovanje, kao i rashladnu vitrinu, kako bi se omogućila prodaja njihovih proizvoda u Kući Romanijskog skorup-kajmaka, u Han Pijesku, čije je otvaranje podržala i opština. Također, cilj je plasirati proizvode u maloprodajnim objektima i supermarketima.

„Ovo je važan događaj za nas,“ rekla je Nada Maksimović, predsjednica Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“. „Godinama smo radile na tome da Romanijski skorup-kajmak postane prepoznatljiv brend i to se sada događa. Naše udruženje broji 24 članice, a naša domaćinstva i opstanka se baziraju na proizvodnji skorup-kajmaka i drugih mliječnih proizvoda. To što smo napokon u mogućnosti da ga kajmak pakujemo kao treba i da ga počnemo prodavati u trgovinama i restoranima puno znači svim našim članicama i zajednicama iz kojih dolaze.“

Članice Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ dolaze iz opšina Han Pijesak, Rogatica i Sokolac. Do sada su uspijevale proizvesti i prodati 3.000 kilograma kajmaka godišnje. Podrška koju je pružila FARMA II trebala bi im omogućiti da udvostruče proizvodnju i započnu otkup mlijeka od drugih farmera za potrebe proizvodnje.

„Romanijski skorup-kajmak dio je naše tradicije,“ rekao je Vlado Ostojić, načelnik Han Pijeska. „Proizvodnja mlijeka duboko je ukorijenjen na romanijskoj regiji i mnogim je porodicama izvor prihoda. Sretni smo što smo mogli podržati otvaranje Kuće Romanijskog skorup-kajmaka zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Sada sa opremom koju pruža projekt FARMA II dovršavamo tu inicijativu. Međutim, pred nama je još posla kako bi ovaj autohtoni proizvod postao dostupan u cijeloj BiH."

Projekat Sweden/USAID FARMA II podržava razvoj pet poljoprivrednih sektora u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, med i ljekovite i aromatične biljke. Projekt pomaže poljoprivrednim proizvođačima da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda i povećaju proizvodnju s ciljem izvoza u EU i na druga međunarodna tržišta. Također pomaže relevantnim institucijama u BiH da usklade poljoprivredni regulatorni okvir BiH sa pravnom stečevinom EU.