Novosti

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je MI99 u ispunjavanju standarda vezanih za sigurnost hrane neophodnih za izvoz mliječnih proizvoda u EU.

GRADAČAC, 25. august 2020. – Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson, posjetio je danas Mliječnu industriju 99 (MI99) u Gradačcu, te se sastao sa direktoricom preduzeća, Indirom Omeragić. Tokom posjete upoznao se sa izazovima sa kojima se suočava mliječna industrija u Bosni i Hercegovini tokom COVID-19 pandemije, ali i o planovima MI99 za dalji razvoj.

"Pandemija je imala i još uvijek ima negativan učinak na mliječnu industriju i cjelokupnu privredu u BiH", rekla je Omeragić. "Međutim, to nije razlog da prestanemo raditi i tražimo načine da unaprijedimo naše poslovanje, poboljšamo kvalitetu naših proizvoda i povećamo izvoz, posebno u EU."

MI99 je osnovan 2015. Jedan je od pet najvećih prerađivača mlijeka u BiH sa 78 zaposlenih i 1.500 kooperanata. Sa preko 20 proizvoda koji uključuju različite vrste mlijeka, vrhnja i jogurta, preduzeće izvozi na cijeli Zapadni Balkan, neka tržišta na Bliskom Istoku, te u Hrvatsku, Sloveniju i Švedsku u EU. Za  samo dva dana MI99 će početi izvoziti i u Njemačku.

"Impresioniran sam entuzijazamom gospođe Omeragić i entuzijazmom njenog tima. Lijepo je upoznati ljude koji se čelom u čelo suočavaju s izazovima i u vremenima krize također vide i prilike. Izvoz u mljekarskom sektoru u BiH gotovo se udvostručio u posljednjih pet godina dostigavši 106,6 miliona KM u 2019 godini. U 2020, su vidljivi znakovi usporavanja izvoza. Takav trend će, nadamo se, biti preokrenut zahvaljujući naporima gospođe Omeragić i drugih vrijednih poljoprivrednih proizvođača u BiH", rekao je ambasador Nelson.

Projekt Sweden/USAID FARMA II podržao je proizvođače mliječnih proizvoda u BiH u ispunjavanju potrebnih standarda sigurnosti hrane i pripremio ih za pregled od strane Ureda EU-a za hranu i veterinarstvo. Ta podrška omogućila je proizvođačima mliječnih proizvoda da počnu izvoziti u EU već u 2017. Projekt trenutno pomaže proizvođačima mliječnih proizvoda da povećaju prinose i kvalitetu svojih proizvoda kako bi proširili izvoz u EU i druga međunarodna tržišta.

MI99 je među 20 vodećih prerađivača mlijeka koji su dobili podršku Sweden/USAID FARMA II projekta.